Hur vill du att din valp ska utvecklas ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen

till vår Corgivalp Hector !

 

 

 

Typsnittet på de här sidorna heter Papyrus  och kan laddas ner gratis.

Mina sidor syns bäst i 1280x1024

 

Valpens olika mognadsfaser

0 - 2 veckor

Den diande tiden

 

Under den här perioden sover valpen för det mesta. En valp föds döv och blind och kan bara orientera sig med hjälp av lukt och känsel. Valpen kan absolut inte kontrollera sina rörelser och är hela tiden beroende av tiken och på jakt efter värme hos henne och syskonen. Tiken har den avgörande och mycket viktiga rollen under den här perioden. Hon ger dem mat, värme, beskydd och hon rengör dem. Valpen kan inte sköta sin mage på egen hand utan är helt beroende av tikens stimulans för att få igång sin avföring för att kunna bli av med slaggprodukter.

 

3 veckor

Övergångsfasen

 

Nu börjar utvecklingen av valpens sinnen. Ögonen öppnas, öronen likaså. Valparna börjar smaka och bita på sina syskon i öron och tassar. Valparna börjar försöka lämna valpbädden och vill helst följa med tiken överallt. Den sociala anpassningen börjar. Valpen får börja lära sig flockens språk och valpen blir nyfiken på kontakten med andra djur och människor. De börjar undersöka sin omgivning. Valparna börjar förstå och de börjar leka med allt och varandra. Som uppfödare är det lämpligt att här börja ge lite kosttillskott och smakportioner av annan mat.

 

4 - 7 veckor

Präglingsfasen

 

Under den här perioden börjar valpens prägling av människor. Kontakt med mycket människor gör valpen kontaktlycklig. Kontakt med få människor ger en kontaktledsen hundvalp. Det är viktigt att man ger valpen en positiv koppling till människor, t ex ska man aldrig klappa en valp över öronen och på huvudet, det ger en undergiven hund som förlorar uppmärksamhet från omvärlden. Istället kan man klappa valpen under hakan, på bröstet, nacken eller ryggen. Valpens jaktinstinkt, lukt, dominans och försvar tränar valparna genom att leka och busa med varandra och med tiken, så småningom även med andra hundar som kommer in i deras tillvaro. Valpar som får leka med sin mamma blir mer intensiva och dominerande i naturen. Tikar som leker med sina valpar ger dem en pedagogisk utveckling. Valparna måste börja lära sig att dela matskål, om de inte gjort det tidigare. Annars kan vi få hundar som inte är vana vid att dela på maten och därmed slåss för sin mat senare i livet. Valparna ska vänjas vid annan kost än torrfoder också, det är ett måste om de senare ska kunna klara av en annan sorts mat än torrfoder.

 

8 - 12 veckor

Socialiseringsfasen

"Valparna byter hem"

 

De medfödda beteenden som valpen har, är mycket mottagliga för ytterligare utveckling. Valpens verksamhet från nu är helt beroende av att styras och förvaltas av människan. Livslångt lärande kan redan påbörjas, och valpens erfarenheter avspeglas i befintliga minnes bilder. Den sociala ihopkopplingen (familjen) leder och oåterkalleligen präglar valpen för all framtid. Detta kommer att påverka hundens beteende i framtiden. Prägla därför valpen positivt och tryggt. Valpens påbörjade vaccinationsprogram fortsätter hos familjen.

Förhållningssätt i denna period/fas :

Det måste långsamt övas på disciplin i det dagliga livet - och man måste alltid vara lika konsekvent varje gång, det gäller alla familjemedlemmar. Inkonsekvens kommer nämligen valpen att ifrågasätta när den påbörjar sina andra mognadsfaser, såväl på föraren som på andra hundar. Lär valpen allt på ett tyst, lugnt och vänligt sätt, fastställ/kontrollera också så att det fungerar. Att använda rösten i omväxlande ljusa glada toner, och mörka bestämda toner, när du tränar valpen, och på samma sätt varje gång, gör att valpen fort blir uppmärksam på din önskan. Slösa med beröm, valpen måste få njutning av att den gör rätt för då lär den sig av njutning och glädje. Inget tvång eller ren bestraffning, det gör bara valpen ledsen för att den inte förstod och därför inte heller förstår varför du är arg och bestraffar den. Den blir rädd och osäker och valpens förtroende för dig förstörs. Lek istället fram det du önskar av valpen t ex apporteringslekar, jaktlekar, hitta saker, kanske låta den få gå ett litet kort lätt spår med godis som den ska spåra upp. Det kommer att få den att växa i såväl trygghet som självförtroende och tillit.

 

"Kritisk period/fas"

13 - 16 veckor

Rangordning

och

Dominansfas

 

Den halva könsmognadsperioden inträffar. Produktion av manligt könshormon ökar hos såväl hanar som tikar. Denna förändring ökar aggressiviteten och lusten att dominera. Din valp försöker klättra på rangordningens stege. Om inte familjen (flocken) tidigare har upprättat och hanterat rangordningen måste det göras nu. Valpar med stor dominans måste få veta vilken plats de har. Valpar med liten dominans måste ges självförtroende genom framgångsrika erfarenheter.

Förhållningssätt i denna period/fas :

Stor aggression måste föraren/ledaren dämpa. Föraren är valpens flockledare, därför måste förarens/ledarens överlägsenhet utföras så att valpen respekterar sin ledares skicklighet men inte så att valpen blir rädd för ledaren. Många valpar börjar i den här perioden att "stjäla". Det kan vara skor, strumpor, leksaker eller andra saker. Vänd situationen till din fördel genom att få valpen att "komma till dig" med "bytet" genom att locka på valpen eller avleda den med ett mellanmål, en valpleksak eller godis. Placera "bytet" på nytt tillbaka och studera valpen, som nu med all säkerhet kommer att försöka igen. Först då, när valpen försöker igen, har du som ledare en möjlighet att "gräla" när valpen vill stjäla. Annars blir det valpen som avgår med segern, och det var ju inte målet, eller hur ? Lär valpen på detta sätt vad som är mitt och ditt och när valpen lär sig, så lek med leksaker som valpen känner sig "smickrad" av att den får leka med, t ex en gammal handduk med knutna knopar på. Det är kul för valpen får leka med det, den leker med dig, du är glad och valpar gillar lite dragkamp och liknande tillsammans med dig. Den blir "smickrad" av att du vill leka med den. Lite enklare lydnadsövningar kan man också hålla på med under denna fas, bara man tänker på att valpen måste känna sig trygg på de platser man utför övningarna på, och man ska inte göra så stor sak av det. Är du inte på humör att vara trevlig och rolig, så hoppa över träningen den dagen. Kompanjonskapet får inte förstöras pga ditt dåliga humör.

 

"Stabil period/fas"

5 - 6 månader

Flockens samhörighet

 

Det här är en "tyst" period. Valpen stabiliseras fysiskt och beteendemässigt. Valpen är läraktig och behovet av stärkt flockbildning kommer. Fysiska bestraffningar kommer att förstöra en annars bra relation.

Nyttiga utbildningar under denna period är :

Familjen gömmer sig, och valpen får leta. När valpen finner sin flock blir valpen en glad och lycklig valp. Sådan övningar tillsammans med "flocken" ger valpen en stor psykologisk tillfredsställelse när flocken är samlad igen.

Arr låta valpen söka i ett spår, framförallt ett "godisspår" behåller och förstärker motivationen att fortsätta spåra.

De "gamla" lekarna och övningarna görs lite oftare.

Den här perioden är lämplig till att låta valpen prova på att valla Kor, Hästar, Får och andra djur, om det inte gjorts tidigare.

 

"Kritisk period/fas"

7 - 10 månader

Fysisk könsmognad

(för en del hundar först vid 12 - 14 månaders ålder)

 

I naturen skulle beroendet av föräldrarna upphöra vid den här åldern. Valpen skulle på egen hand få gå på jakt efter mat. Valpen blir mer självständig. Så om vi vill förhindra det så måste vi jobba hårt för att upprätthålla bandet mellan förare/flock och valp, på alla tänkbara sätt som finns att tillgå. Under den här perioden kommer Tikar in i sin första löpperiod. Det här är en psykisk instabil period. Det kan återigen tendera till att valpen försöker ändra rangordningen, speciellt hanar kan testa det i sin familj där relationen förare/familj och valp inte fungerar. Här är det viktigt att bryta den dominanstesten utan våld, för våld i den här situationen vänder kusliga ljus till aggressivitet. Även en undergiven valp "piggnar till" under den här perioden. Om detta leder till obehag för valpen kan den helt förlora självförtroendet och med det tilliten till sin flock. Könshormonet förstärks i den här perioden t ex genom aggression, och den som då har en osäker valp har ingen mental styrka att utnyttja, och det kan mycket väl komma konfliktsituationer som utlöses av rädsla.

Förhållningssätt i denna period/fas :

I denna fas, mognadsklimakteriet, kan allt tidigare lärande förstöras. Valpar är nu mycket sårbara så var försiktig med träning undre denna period. Får valpen positiva erfarenheter under denna mognadsutveckling så kommer alla de övningar den lärt sig tidigare att fastna för livet. Öva därför bara sådant som valpen gillar och klarar av. Undvik tvång, behåll bara den vanliga disciplinen och var konsekvent.

 

"Stabil period"

11 - 17 månader

Dressyrperioden

 

Åter en lugn utveckling fysiskt och mentalt. Valpen är åter mottaglig för olika sorters lärande, och om förhållandet förare/ledare och hund är bra kan man nu uppnå mycket bra resultat. Men träna på ett positivt sätt utan obehag.

Träning under denna period :

Enklare mentala tester.

 

"Kritisk period/fas"

18 - 22 månader

Psykisk Könsmognad

(För en del hundar först vid 2 - 2  ½ års ålder)

 

Återigen en instabil period under vilken beteendemässigt liknar den föregående kritiska fasen av valpens fysiska mognad.

Förhållningssätt i denna period/fas :

Det här är en utbildande period i valpens/unghundens utveckling. Använd bara övningar som junioren gillar. Undvik tvång och obehag. Bibehåll den vanliga disciplinen och fortsätt vara konsekvent. Det gäller att återigen förhindra att en dominerande junior försöker odla sin dominans. Det görs bäst med hjälp av glada lydnadsövningar för att därmed på dte viset visa vem som är "boss". Återigen måste familjen/flockledaren/flocken vara noga med att en undergiven hund inte får tappa självförtroendet och därmed komma i konfliktsituationer. Misslyckas det och leder till obehag för valpen/junioren kan den helt förlora självförtroendet och därmed tilliten till sin flock.

 

 

 

 

 

Ersätt NOSPAM med ett @ innan du skickar mailet.