Den här sidan ses bäst i 1024 x 768. Det typsnitt jag använt heter Lego.
Välkommen till min Luciasida ! Här tänkte jag bjuda på lite intressant läsning om Lucia. Det finns säkerligen fler sidor om just Jul och Lucia, men jag är glad att du vill titta in på min. Hoppas du stannar en stund.
Jag önskar dig en trevlig promenad runt på min
Luciasida.
Fortsätt sen gärna på de övriga sidorna också om du känner
för det.
Vår svenska tradition att fira Lucia.
Vet du varför vi firar Lucia ? Man tror att Luciafirandet går tillbaka till firandet av vintersolståndet (årets mörkaste natt). Mot slutet av 1700 talet så firades Lucia mest i de rika familjerna. Men då blev Lucia den som serverade mat till herrskapsfolket på Luciamorgonen. Från mitten av 1800 talet var Luciafirandet rätt vanligt i stora delar av Sverige. Vårt nuvarande svenska Luciafirande uppstod egentligen inte förrän i slutet av 1920 talet, då det dåvarande Stockholms Dagblad arrangerade en tävling mellan utvalda kandidater för ett Luciatåg genom stadens gator. Vinnaren av tävlingen kröntes sedan i en särskild ceremoni och utsågs till Lucia. Lucia med sina tärnor skred sedan genom stadens gator och sjöng.
Förr i tiden sattes Lucia i samband med Lucifer och ansågs vara ett otyg. Man trodde hon var en häxa och bara förde ont med sig. Den tidens Lussebrud avbildades oftast som klädd i djurhud eller bar en djurmask för ansiktet. Lussenatten ansågs vara den längsta och mörkaste natten på hela året. En del trodde t.o.m att den var så lång att djuren började tala. På Lussenatten måste man också passa sig för Lusse. Lusse trodde man var Lucifer utklädd till Lussefar, Lussepär eller Lussegubben, och kunde därigenom lura människor till onda saker. I Norrland menade man att Lucia hade varit Adams första hustru, men att hon fått så många barn att hon skämdes. Det berättas att en dag när Gud själv skulle komma på besök försökte hon gömma undan barnen i spisen. Men naturligtvis fungerade inte det. Då Gud kom på henne skulle han straffa henne och därför låta dessa barn för alltid bli osynliga. Från dessa osynliga barn tros Lucifer och hans följe härstamma.
På senare tid var Lussebruden oftast klädd i brudskrud. Den tidens forskare såg det som en gestaltning av en gudinna vid naman Fröja. Så uppdraget att vara Lucia var inte precis hedrande. I Bohuslän hade man sin egen tolkning av Lucia. Man trodde att den som en gång varit Lucia inte kunde gifta sig. Hon skulle förbli ensam. I Värmland valde man hellre någon som hade oäkta barn Den som valdes till Lussebrud riskerade att för alltid anses som oansvarig, falsk och lättsinnig. I mitten av 1800 talet blev Luciafirande vanligt i stora delar av Sverige. Men först runt 1920 talet blev det ett Luciafirande som liknar vår tids Luciafirande.
Numera firas Lucia överallt i Sverige med Luciatåg och Luciasånger. De allra flesta ser Lucia som ett löfte om ljus i det kompakta decembermörkret. Själv ser jag fram emot Lucia den 13 December.
Lusse lelle, Lusse lelle
Ni äro nu välkomna
Jag önskar er alla en trevlig Lucia !
|